Advies voor de diepvries!

De diepvriezer is niet meer weg te denken uit ons huidige gezinsleven. Of we hem nu gebruiken om een voorraad aan te leggen (en dus niet dagelijks naar de supermarkt te hoeven hollen) of om overschotjes te bewaren, hij is zowat onmisbaar geworden. Wij zetten even voor je op een rijtje wat je wel of net niet kan invriezen en geven je ook wat handige tips en tricks mee.

Wist je dat vriestemperaturen ervoor zorgen dat de bacteriën in je eten zich niet meer vermenigvuldigen? Voedsel blijft daardoor veel langer houdbaar. De bacteriën worden evenwel niet gedood. Ze worden weer actief als je je producten ontdooit. Daarom mag je voedsel na het ontdooien niet opnieuw in te vriezen.

Wat mag erin, wat laat je er beter uit?

Groenten & Fruit

Groenten kunnen probleemloos de diepvriezer in, op voorwaarde dat je ze eerst blancheert. Dit houdt in dat je de groenten een tweetal minuten in kokend water onderdompelt om ze daarna kort met koud water af te spoelen. Het snelle koken stopt de werking van enzymen, waardoor vitamines en kleur beter bewaard blijven. Het koude water stopt het kookproces, wat maakt dat je groenten lekker stevig blijven.

Frambozen, bramen, bessen en kersen zijn ideaal om in te vriezen, omdat ze zo de diepvriezer in kunnen. Veel ander fruit moet je eerst schillen, ontpitten en in stukjes snijden. Fruit wordt echter niet zo vaak ingevroren, omdat het na ontdooien al gauw slap wordt. Snel verorberen is dus de boodschap. In een lekkere smoothie of milkshake bijvoorbeeld. Wil je vermijden dat je fruit bruin kleurt, dompel het dan onder in een suikeroplossing of citroensap (dat ascorbinezuur of vitamine C bevat).

Groenten en fruit die veel water bevatten (zoals sla, tomaten, komkommers, appelen, watermeloen enz.), vries je beter niet in. Die geven bij het ontdooien zoveel water vrij dat er nog weinig van overblijft.

Vlees & Vis

Vlees, vis en zeevruchten zijn zeer geschikt om in te vriezen, maar let erop dat het voedsel nog niet eerder ingevroren werd. Dit staat vermeld op de verpakking. Verse vis of rauw vlees vries je trouwens het best onmiddellijk na aankoop in.

Zuivel

Melk, yoghurt en zachte kazen bewaar je beter in je koelkast. In de diepvriezer gaan ze immers schiften en klonteren.

Sausen & Desserts

Sommige sausen kan je makkelijk invriezen, maar bereidingen op basis van eieren kan je slechts enkele dagen bewaren. Je mayonaise, hollandaisesaus, vla of meringue? Die overleven de vrieskou niet.

Tips & Tricks

Strak in het pak

Zorg ervoor dat de verpakking altijd strak afgesloten is. Anders droogt het product uit en zijn de smaak, kwaliteit en kleur niet meer optimaal.

Vergeet-mij-nietje

Vermeld op diepvrieszakjes en -doosjes altijd de invriesdatum en wat erin zit. Maak eventueel ook een lijstje met de inhoud van je diepvriezer zodat je een handig overzicht hebt en weet wat je eerst moet opgebruiken.

IJsblokjes bij de hand?

Met je ijsblokjesvorm maak je niet enkel ijsblokjes, je kan er ook allerhande vloeistoffen mee invriezen. En ze zijn nog handig geportioneerd ook.

Duurzaam duurt het langst

Een volle diepvriezer verbruikt minder dan een (half)lege. Vul hem dus eventueel met een kartonnen doos, piepschuim of een zak met proppen krantenpapier. Ontdooi hem ook één keer per jaar, want een ijslaagje binnenin zorgt voor meer verbruik.

Verwante verhalen

Vragen of opmerkingen?

Volg ons

Onze artikelen zijn te koop in: