Boni Selection balsamico olie

Balsamico, voor een verfijnde toets!

Dankzij z’n lichtzoete smaak en z’n textuur vind je balsamico-azijn steeds vaker terug op onze tafels. Hij past perfect bij salades en geeft je bord meteen een verfijnde  toets. De ene balsamico-azijn is echter de andere niet. Boni Selection geeft je tekst en uitleg.

Boni Selection beschermde geografische aanduiding

Oorsprong is belangrijk

Vandaag de dag vind je allerlei soorten balsamico-azijn die niet noodzakelijk van dezelfde kwaliteit zijn. Dat komt omdat de benaming ‘balsamico-azijn’ niet beschermd is. De echte balsamico-azijn komt uit de streek van Modena in Noord-Italië. Je herkent hem onder andere aan z’n Italiaanse benaming (Aceto Balsamico di Modena) en aan z’n BGA-logo (Beschermde Geografische Aanduiding). Het is dan ook enkel deze azijn die Boni Selection aanbiedt in de winkels.

Balsamico-azijn wordt volgens eeuwenoude traditie gemaakt van druivenmost (‘vincotto’ in het Italiaans), die op zijn beurt verkregen werd door geperste druiven te verwarmen boven een zacht vuur. Daarna rijpt de most in houten vaten en wordt hij compacter tot hij omgezet is in azijn. Hoe langer de azijn gerijpt heeft, hoe hoger de kwaliteit. De productiemethodes zijn in de loop der tijd geëvolueerd, maar dankzij het BGA-logo weet je zeker dat de azijn nog steeds aan hoge kwaliteitsvereisten voldoet. 

3 kwaliteitsniveaus

Balsamico-azijn uit Modena wordt gecontroleerd en gecertificeerd door het ‘Consorzio Aceto Balsamico di Modena’. Hij wordt ingedeeld volgens 3 kwaliteitsniveaus:

  • Standaardkwaliteit: wordt gemaakt op basis van wijnazijn, aangevuld met minstens 20 % druivenmost en kleurstof.
  • Betere kwaliteit: bestaat hoofdzakelijk uit druivenmost, aangevuld met wijnazijn, en bevat geen kleurstoffen.
  • Traditionele kwaliteit: deze azijn is echt een luxeproduct. Hij bestaat uitsluitend uit druivenmost en heeft 12 tot 50 jaar gerijpt volgens de traditionele methode in houten vaten. Hiervoor betaal je algauw meer dan € 100 voor een klein flesje …

Het aanbod van Boni Selection

In ons assortiment vind je een balsamico-azijn van standaardkwaliteit en een van betere kwaliteit.

De eerste bevat 35 % druivenmost en is ideaal om je salades, tomaat-mozzarella of een mooi stuk rood vlees wat op te waarderen. Hij is voornamelijk bedoeld voor alledaags gebruik. Het flesje bevat dan ook een iets groter volume van 500 ml.

De tweede heeft een inhoud van 250 ml en een meer uitgesproken smaak. Je kan ermee uitpakken bij speciale gelegenheden … Je hebt slechts enkele druppels nodig om je gerecht op smaak te brengen en je kan hem zonder problemen jarenlang bewaren. Proeven maar! 

Boni Selection balsamico olie

 

Verwante verhalen

Vragen of opmerkingen?

Volg ons

Onze artikelen zijn te koop in: