Boni Selection welke batterij kiezen

Batterijenkennis in een stroomversnelling

Batterijen zijn alomtegenwoordig in ons dagelijkse leven. Dankzij onderstaande tips haal je er het maximum uit!

Sla geen grote voorraad batterijen in

Geloof het of niet, maar batterijen hebben een vervaldatum. Dat lees je goed! Die datum geeft aan hoe lang ze meegaan zonder voltageverlies. Daarna boeten ze in aan kracht en kunnen ze uitlopen. Kleine verbruikers (zoals de meesten onder ons) hebben er dus geen baat bij om hele voorraden in te slaan. Koop je batterijen wanneer je ze nodig hebt.

Bewaar ze droog en uit de warmte

We raden je aan om je batterijen uit de warmte te bewaren. Nu ook niet in de koelkast natuurlijk, maar in elk geval uit de zon. Vermijd ook vochtige plaatsen, omdat de batterijen dan kunnen roesten. Leg ze dus gewoon in een lade en vergeet ze niet, meer hoef je niet te doen.

Vervang alle batterijen van je toestel in een keer

Vervang alle batterijen van een toestel tegelijkertijd. Zo garandeer je hun maximale levensduur.

Stel je voor dat je radio op 4 batterijen werkt en dat je slechts één lege batterij vervangt. Die ene batterij moet de andere 3 dan compenseren, waardoor ze te veel verbruikt en dus sneller leeg zal zijn. Vervang de 4 batterijen dus tegelijk.

Bijna leeg

Een batterij die bijna leeg is, hoef je nog niet weg te gooien. Stop ze in een elektronisch apparaat dat weinig energie vraagt. Een klok, bijvoorbeeld, kan zo nog enkele maanden werken.

De batterijen van Boni Selection

Boni Selection heeft zowel AA-, AAA-, C-, D- als PP-batterijen in het gamma. Maar wat is het verschil precies?

AA-batterijen (of LR6) komen het vaakst voor. Ze worden ook wel eens penlite- of mignonbatterijen genoemd. Je vindt ze terug in toestellen die weinig of slechts van tijd tot tijd stroom verbruiken; zoals klokken, klein speelgoed, afstandsbedieningen, wekkers enz.

AAA-batterijen (of LR3), ook wel potlood- of microbatterijen genoemd, zijn gewoon iets kleiner en fijner dan AA-batterijen en worden gebruikt in dezelfde soort elektrische toestellen.

C-batterijen (of LR14 of baby) en D-batterijen (of LR20 of mono)  worden minder vaak gebruikt, maar zijn eveneens cilindervormige batterijen. Ze zijn dikker en worden gebruikt in meer omvangrijke apparaten zoals groot speelgoed, radio’s, grote zaklampen enz.

PP (6LR61 of 9 V)-batterijen, ten slotte, zien eruit als een rechthoekig parallellepipedum. Je kan ze gebruiken in elektrische toestellen zoals weegschalen, speelgoed, microfoons …

Verwante verhalen

Vragen of opmerkingen?

Volg ons

Onze artikelen zijn te koop in: