Boni Selection koken met restjes.jpg

Creatief met restjes

Een koelkast vol restjes die eigenlijk enkel nog goed zijn om in de vuilbak te gooien … Komt je dat bekend voor? Nochtans zijn er vele leuke manieren om creatief om te gaan met restjes zodat je ze een tweede leven kan geven. Ontdek daarom snel enkele van onze tips om resten weg te werken, de ene al onverwachter dan de andere.

Zelfs al gebruik je consequent een boodschappenlijstje en ben je een krak in het inschatten welke porties je gezinsleden zoal zullen verorberen, dan nog blijken restjes vaak onvermijdelijk te zijn. Die restjes hoeven echter niet in de vuilbak te belanden. Je kan bijvoorbeeld, net als onze Colruyt-collega, kiezen voor een wekelijkse ‘restjesdag’.

Tip van een Colruyt-collega

Elke zondag staat er bij ons ‘restjespasta’ op het menu. Die kan je heel eenvoudig maken: je verzamelt allerlei restjes die volgens jou goed samengaan, gooit ze samen in de pan en voegt wat (light-) room toe. Uien, prei, tomaten, wortelen of andere groenten, spek- of hamblokjes … Als het in je koelkast ligt en je wil het kwijt, verwerk je het gewoon in je saus. Doe er wat gekookte pasta bij en tast toe!

Koken met restjes

Er zijn natuurlijk nog andere leuke manieren om te vermijden dat de restjes in de vuilbak terechtkomen. Zo kan je met fruit makkelijk lekkere smoothies of ijsjes maken. Of creëer prachtige ijsblokjes door een stukje fruit in water in te vriezen. Ook de schil van een citroen of sinaasappel aan water toevoegen, zorgt voor een extra heerlijke dorstlesser.

De mogelijkheden met groenten zijn zo mogelijk nog gevarieerder. Je kan er soep mee maken, ze verwerken in een omelet, ze mee in de wok gooien of er een pizza die ene extra, originele topping mee geven.

Ook oud brood kan je op verschillende manieren recupereren. Je kan er croutons van maken of paneermeel. Of maak de zoetebekjes in huis blij met wentelteefjes of een heerlijke broodpudding.

Een lang leven voor kruiden

Eigenlijk is het ongelofelijk wat je allemaal kan doen met dat restje kruiden dat nog in de koelkast of op het aanrecht ligt te verpieteren. Denk aan een lekkere pesto, kruidenzout (ideaal met rozemarijn), olie met een extra smaakje … of gebruik je microgolfoven om verse kruiden te drogen. Dat is erg eenvoudig en je kan ze, afgesloten in een bokaal, heel lang bewaren.

TIP: Hoe kruiden drogen in de microgolfoven?

  1. Spoel de kruiden af en dep ze droog. Leg ze op een droog vel keukenrol en leg er dan een vel bovenop.
  2. Leg dit pakketje in de microgolfoven en laat die ongeveer 2 minuten op vol vermogen draaien.
  3. Haal het pakketje eruit en verwijder het bovenste keukenvel. Laat de kruiden nu even drogen en ze zijn helemaal klaar.
  4. Gedroogde kruiden kan je best bewaren in een luchtdichte verpakking op een droge en donkere plaats.

In de diepvriezer

Je kan je kruiden natuurlijk ook altijd invriezen. Ook de meeste groenten zijn makkelijk te bewaren in de diepvriezer. Het enige wat je wel moet doen, is ze eerst blancheren. Dat doe je door ze 2 minuten in kokend water te leggen en vervolgens meteen met koud water af te spoelen. Zo behouden ze optimaal hun kleur en smaak.

Niet alle fruit is even geschikt om in te vriezen, maar met rood fruit kan je weinig fout doen. Je kan het daarna gebruiken voor een coulis, om je yoghurt extra lekker te maken of als versiering bij een ijsje. Maar ook recht uit het vuistje kan bijvoorbeeld een bevroren framboos een heerlijk fris tussendoortje zijn.

Een tweede leven voor je groenten

Wist je dat je een aantal groenten opnieuw kan planten in je tuin, op het balkon of zelfs op je vensterbank? Meestal volstaat het om het onderste stuk van een groente in de aarde te stoppen om snel resultaat te behalen. Vooral prei, lente-ui, knoflook en selderij zijn hier erg geschikt voor.

Als je graag je eigen sla wil, probeer dan eens het hart van de sla half in de grond te stoppen. Wortelen geef je een tweede leven door ze een tweetal centimeter onder het loof af te snijden en het stukje wortel dan met het loof boven de grond in de aarde te steken. Iets dat trouwens ook werkt bij een ananas!

Gebruik restjes voor een frissere look

Je kan je voedingsrestjes ook gebruiken om jezelf nog mooier te maken. Zo is een gezichtsmasker met eiwit een probaat middel tegen acné. Avocado’s in een haarmasker zorgen dan weer voor gezonde en glanzende haren. Of gebruik citroenen om een zalige body scrub te maken die lang meegaat en je huid zo zacht als een babyvelletje maakt.

TIP: Hoe je eigen bodyscrub maken?

  1. Meng 250 g kristalsuiker met 250 g keukenzout.
  2. Rasp 1 citroen en voeg de zeste aan de mengeling toe.
  3. Pers de citroen uit en meng alles goed door mekaar.
  4. Voeg nu nog 2 eetlepels olijfolie toe en je scrub is klaar!

Je ziet het, met restjes kan je bijzonder creatief te werk gaan. Wat je ook met je restjes wil doen, we hopen dat deze tips je zullen inspireren zodat je ze niet langer hoeft weg te gooien!

Wil je meer recepten of informatie om restjes klaar te maken? Laat je gerust inspireren op www.colruyt.be/nl/lekker-koken/de-kijker/koken-met-restjes-handig-en-budgetvriendelijk.

Verwante verhalen

Vragen of opmerkingen?

Volg ons

Onze artikelen zijn te koop in: