Boni Selection storybanner groenten-en fruitkalender

De groente- en fruitkalender

Fruit en groenten zijn goed voor je, maar het is nog beter als je ze volgens het seizoen eet. Boni Selection helpt je daarbij met een handige kalender en geeft je enkele goede redenen om voor seizoensgroenten en -fruit te kiezen.

Tegenwoordig kan je bijna alle groenten en fruit het hele jaar door in de winkel vinden. Dankzij het ruime aanbod kan je van exotisch fruit genieten en zelfs al aardbeien eten … in februari. Om ten volle van de voordelen van groenten en fruit te kunnen genieten, is het nochtans beter ze lokaal en volgens seizoen te eten. Enkele redenen waarom je beter voor seizoensgroenten en -fruit kiest:

Goed voor het milieu

Ingevoerde groenten en ingevoerd fruit hebben een niet te onderschatten impact op het milieu: ze leggen lange afstanden af en moeten tegelijk ook correct bewaard worden. Dat impliceert algauw chemische behandelingen en een groot verbruik van fossiele brandstoffen. Hetzelfde geldt voor lokale groenten en fruit die in serres gekweekt worden. Deze methode vergt eveneens aanzienlijk wat energie om een constante temperatuur en optimale besproeiing te verzekeren. Lokaal gekweekte seizoensgroenten en -fruit hebben een beperktere impact op het milieu.

Goed voor de gezondheid

De natuur zit vaak goed in elkaar. Wanneer seizoensgroenten en -fruit rijp zijn, zijn ze ‘op hun best’: hun smaak en voedingswaarde zijn dan optimaal. Op dat moment zijn ze ook voor ons het beste. Wintergroenten, zoals kool, bevatten bijvoorbeeld veel vitamine D, waar we in die periode een grote behoefte aan hebben. Bovendien worden seizoensgroenten en -fruit dichtbij geteeld zodat ze nog boordevol vitamines zitten. Na de oogst neemt het vitaminegehalte namelijk geleidelijk af, maar lokaal gekweekte groenten en fruit liggen de dag na de oogst al in de winkel …

Goed voor je portemonnee … en de lokale economie

Hoe minder energie er nodig is voor teelt en transport, hoe minder chemische producten er gebruikt worden. Lokaal en volgens seizoen gekweekte groenten en fruit brengen minder productie- en transportkosten met zich mee. Logischerwijs zijn ze dus ook goedkoper voor de consument. Wil je dat zelf eens aftoetsen? Vergelijk dan gewoon de prijs van een bakje aardbeien in februari met die van in juni. Aangezien deze groenten en fruit dichtbij gekweekt worden, steunen we ook onze plaatselijke producenten. Voor Boni Selection werken we bij voorkeur zo vaak mogelijk met Belgische producenten. Zo kunnen we met hen een vertrouwensrelatie opbouwen voor een lange termijn en jou groenten en fruit van de beste kwaliteit bezorgen, tegen de beste prijzen.

Goed voor meer dynamiek in de keuken

Om je het leven makkelijker te maken, kan je onze twee kalenders uitprinten en op je koelkast hangen. De ene geeft maand per maand een overzicht van de seizoensgroenten, de andere doet hetzelfde voor het seizoensfruit. Als je regelmatig de lijst overloopt, zal je jezelf van tijd tot tijd zeker eens willen verrassen met een vergeten groente of een origineel stuk fruit, alleen al om andere smaken te kunnen ontdekken …

Fruitkalender NL (1).jpg
 
fruitkalender NL (2).jpg
 
groentenkalender NL (1).jpg
 
 

Verwante verhalen

Vragen of opmerkingen?

Volg ons

Onze artikelen zijn te koop in: