Boni Selection wat bewaren in de koelkast en wat niet

In de koelkast bewaren of niet?

Het probleem van de overvolle koelkast kennen we allemaal. Wanneer we twijfelen of iets al dan niet in de koelkast moet bewaard worden, leggen we het er voor de zekerheid gewoon in. Bij veel producten is dit de goede keuze omdat de kwaliteit zo behouden blijft, maar bij sommige producten heeft het net een omgekeerd effect!

Ongeopende blikken en verpakkingen kan je uiteraard gewoon in de kast bewaren. Eieren kan je zowel in de koelkast als in de keukenkast bewaren, zolang ze maar in een koele ruimte staan. Maar waar en hoe bewaar je andere producten het best?

Wat bewaar je waar in de koelkast?

Producten die snel kunnen bederven moet je in de koelkast bewaren. Bij een temperatuur tussen 7 °C en 65 °C kunnen bacteriën zich namelijk al vermenigvuldigen na 20 minuten. Als bederfbare producten  2 uur of langer in kamertemperatuur gelegen hebben, gooi je ze eigenlijk beter weg.

In de koelkast is het niet overal even koud; het schap boven de groentelade is de koudste plek en in de deur is de ‘warmste’ plaats. Op de koudste plek plaats je dus beter de producten die het snelst bederven, zoals rauw vlees en rauwe vis. Het middelste deel van de koelkast is al wat minder koud en is ideaal om charcuterie, zuivel en restjes te bewaren. Het bovenste schap is weer ietsje ‘warmer’ en de ideale bewaarplaats voor kazen. Kaas bewaar je wel het best in een luchtdichte doos. Op de schappen in de deur plaats je de producten die koel moeten bewaard worden maar die niet snel bederven, zoals boter, sausjes, frisdrank en eieren.

Wat bewaar je NIET in de koelkast?

Aardappelen

In de koelkast wordt het zetmeel sneller omgezet in suiker waardoor de aardappelen heel zoet en ‘korrelig’ worden. Je bewaart ze beter op een koele en droge plaats, bij voorkeur in een papieren zak. Of je kiest natuurlijk voor de aardappelbox van Boni Selection waarin je ze lekker lang kan bewaren.

Avocado’s, komkommers, paprika’s, aubergines, courgettes, tomaten

De koude in de koelkast stopt het rijpingsproces van deze groenten waardoor ze veel smaak verliezen. Je bewaart ze dus beter op kamertemperatuur om ten volle van hun smaak te kunnen genieten.

Basilicum

Dit kruid verwelkt veel sneller in de koelkast en absorbeert bovendien ook de geuren en smaken van het andere voedsel.

Brood

Als je wil vermijden dat je brood droog en hard wordt, bewaar je het beter in een broodtrommel dan in de koelkast. Je stopt de broodzak met je brood het best nog eens in een plastic zak als je het brood lekker zacht wil houden. Slechts enkele sneetjes over? Dan steek je die beter in de diepvries.

Citrusvruchten en bananen

Dit fruit verliest veel van z’n smaak als je het in de koelkast bewaart.

Honing

Honing kristalliseert in de koelkast. Een goed gesloten glazen pot is perfect om honing lang te bewaren.

Knoflook

Knoflook ontkiemt snel in de koelkast, je bewaart het dus beter op kamertemperatuur in een pot.

Olie

Een koele en donkere plaats, zoals bijvoorbeeld een voorraadkast, is ideaal om je olie te bewaren. In een te koude omgeving zal de olie dikker worden.

Uien

Uien bevatten veel water en zullen beschimmelen als je ze in de koelkast bewaart. Bewaar ze dus net als aardappelen liever op een droge, koele plaats. Zorg er wel voor dat je de ajuinen niet in dezelfde zak of doos als de aardappelen bewaart, anders zullen beide beschimmelen.

Twijfel je toch over hoe je een product moet bewaren? Dan kan je dat in de meeste gevallen gewoon op de verpakking terugvinden. Met bovenstaande richtlijnen geniet je alvast optimaal van je producten en kan je wellicht zelfs wat plaats besparen in je koelkast!

Verwante verhalen

Vragen of opmerkingen?

Volg ons

Onze artikelen zijn te koop in: