Boni Selection duurzame koffie

Duurzame, gecertificeerde koffie

Colruyt Group hecht veel belang aan de duurzaamheid van haar producten. Daarom zullen alle Boni Selection-producten met cacao tegen juni 2017 gecertificeerd zijn door UTZ of Fairtrade. Hetzelfde geldt voor de koffie: tegen eind 2017 zal 75 % van de bonen waarmee onze koffie gemaakt wordt een certificaat dragen van UTZ, Fairtrade of Rainforest Alliance.

Drie types duurzaamheidscertificaten

UTZ, Fairtrade en Rainforest Alliance zijn certificatie-organismen die zich engageren voor de ontwikkeling van duurzame koffie. Om deze labels te kunnen dragen, moeten de producenten goede werkomstandigheden voor hun werknemers en een milieuvriendelijke teelt garanderen. Dit zorgt voor een verbetering van de productiviteit, de kwaliteit van de producten, en de levensstandaard van iedereen die werkt binnen de koffieketen.

We hebben gekozen voor de certificaten UTZ, Fairtrade en Rainforest Alliance, omdat die het meest voorkomen bij de leveranciers waar we het vaakst mee samenwerken. Door met drie verschillende certificatie-organismen tegelijk te werken, hebben we ook een zekere flexibiliteit in onze bevoorrading.

Duurzaamheid voor elke koffie

Colruyt Group is niet alleen een distributeur, maar ook een koffiebrander: de koffie van Boni Selection Bio, Graindor en Everyday wordt geproduceerd in een koffiebranderij in Ghislenghien. Als koffiebrander kunnen we meer gewicht in de schaal leggen wat duurzaamheid betreft , door zelf te bepalen welke koffiebonen we aankopen.

De koffiebranderij van Colruyt Group maakt twee soorten koffie:De originekoffies, met koffiebonen die afkomstig zijn uit één bepaalde regio. Die bestaan uit slechts één soort koffieboon en komen van gekende producenten. Het zijn speciale koffies voor de liefhebbers. Tot nu toe is dit het enige type koffie in ons assortiment dat gecertificeerd is door Fairtrade of Rainforest Alliance.

Tegen eind 2016 zouden al onze originekoffies gecertificeerd moeten zijn.

Boni Selection koffie kachalu

 De melanges, die het grootste deel van de productie vertegenwoordigen, zoals de door de klant geliefde Dessert of Espresso. Ze bevatten een mix van koffiebonen uit meerdere herkomstgebieden. Onze meester-koffiebrander combineert ze om de gewenste smaak te bekomen. Deze koffies zijn toegankelijker, maar ook moeilijker te certificeren, aangezien de oorsprong kan variëren. Een bijkomende moeilijkheid: we mogen het UTZ-logo niet gebruiken op verpakkingen van deze koffies. Het is namelijk niet mogelijk om te garanderen dat alle gebruikte koffiebonen gecertificeerd zijn.

Boni Selection Bio koffie dessert

 

Door ook duurzame, gecertificeerde koffiebonen te gebruiken voor de melanges hoopt Colruyt Group de productie van duurzame koffie op grote schaal positief te beïnvloeden.    

Met of zonder logo

Zelfs als ze binnenkort duurzaam zijn, zullen de melanges geen enkel logo van een certificatie-organisme dragen. Om de koffiebranders enige flexibiliteit te garanderen in de keuze van de koffiebonen, zullen de aankopers kunnen kiezen voor bonen gecertificeerd door Rainforest Alliance of UTZ, afhankelijk van de beschikbaarheid op de markt. Zo kan dezelfde koffie enkele maanden door de ene organisatie gecertificeerd zijn, en de rest van het jaar door een andere. Eén ding is zeker: jouw koffie zal gegarandeerd duurzaam zijn. Colruyt Group streeft ernaar om, tegen eind 2017, 75 % van de koffiebonen in de melanges te certificeren door een van de drie organisaties.

De originekoffies zullen allemaal gecertificeerd worden door Fairtrade of Rainforest Alliance. Op de verpakking zal je dan ook volgende logo’s herkennen:

                                      Boni Selection Fairtrade        Boni Selection rainforest-alliance-certified

Je Boni Selection Bio-koffie blijft even lekker maar zal beter zijn voor de planeet en voor diegenen die hem produceren… 

Boni Selection Bio koffie dessert
Boni Selection Bio espresso

Boni Selection Bio deca

Verwante verhalen

Vragen of opmerkingen?

Volg ons

Onze artikelen zijn te koop in: