Boni Selection energie besparen

Energiespaartips voor elke dag

Bij Boni Selection zijn we voorstander van minder energieverbruik. We zijn ervan overtuigd dat minder verspilling goed is voor zowel het milieu als voor je portemonnee. Daarom een paar handige tips om te besparen op je energieverbruik.

Zuinig verwarmen en baden

De belangrijkste posten waarop we in onze woning kunnen besparen zijn ongetwijfeld de huisverwarming en de productie van warm water. Verwarming maakt immers meer dan de helft uit van je energiefactuur. Met slechts enkele eenvoudige regeltjes kan je je factuur echter al verlagen:

 • De huisthermostaat met 1 graad verlagen is een advies dat bijna iedereen kent. Als je verwarmt op 19 °C i.p.v. 20 °C verandert dit nauwelijks iets aan je warmtecomfort, terwijl dit toch 7 % energiebesparing oplevert. Als je het snel koud hebt, dan kan je dit ongemak verhelpen door iets warmers aan te trekken.
 • De radiatoren moeten niet blijven werken als er niemand in huis is. Bij afwezigheid of ‘s nachts volstaat een temperatuur van 15 of 16 °C. Gebruik de « zomer »-stand van je ketel als hij die heeft: dit voorkomt dat de verwarming onnodig in werking treedt bij kleine, kortdurende temperatuurverlagingen.
 • Voor de efficiëntie van je radiatoren is een goed onderhoud een absolute must. Ontlucht twee keer per jaar en reinig je radiatoren regelmatig, want vele laagjes stof absorberen de warmte!
 • Om zo optimaal mogelijk te verwarmen en je comfortgevoel te verhogen, dek je radiatoren beter niet af (met bijvoorbeeld een badhanddoek).

Douchen is beter dan een bad nemen. Zo bespaar je niet alleen water, maar ook energie. Een bad verbruikt immers veel meer water dan een douchebeurt! Tip: kies voor een waterspaarknop, waarmee je je waterverbruik met nog eens 40 % kan verminderen ... en meteen ook het energieverbruik dat nodig is voor de productie van warm water.

Efficiënt wassen en drogen

De moderne wasmachines en droogkasten zijn heel wat energiezuiniger dan vroeger. Een aantal eenvoudige tips om nog verder te gaan:

 • Was op een lagere temperatuur. Meestal is het wasgoed niet zo vuil dat een wasbeurt op hoge temperatuur noodzakelijk is en de meeste vlekken verdwijnen al bij een temperatuur van 30 °C. Gezien 80 % van het energieverbruik van de wasmachine aangewend wordt voor de opwarming van het water, kan je hier aardig wat uitsparen.
 • Vul de wasmachine op correcte wijze: de trommel moet vol zijn, maar je moet bovenaan nog wel een hand (vuist) ruimte vrij laten. Als de trommel maar voor de helft gevuld is, verbruik je evenveel water en energie als met een volle trommel.
 • Laat het wasgoed zoveel mogelijk droogzwieren, zodat het nadien minder droogtijd nodig heeft.
 • Wacht niet op warm en mooi weer om je wasgoed buiten te drogen te hangen. Een droge dag met wat wind droogt even goed en helpt je besparen op de elektriciteitsfactuur van je droogkast. 
energiezuinig wassen.jpg

 

Voeding bewaren

Koelkasten en diepvriezers zijn energievreters als men niet oplet. Een aantal tips voor een efficiënter gebruik:

 • Stel de toestellen in op de ideale werkingstemperatuur: - 18 °C voor de diepvriezer, tussen 4 en 6 °C voor de koelkast. Iedere graad lager betekent 5 % extra energieverbruik… en meer ijsafzetting.
 • Meer ijsafzetting betekent een hoger energieverbruik. Een ijslaag van 2 mm op de wanden van de diepvriezer zorgt al snel voor een extra verbruik van 10 %. Hou dus goed de ijsafzetting in het oog en maak er een gewoonte van je toestel één keer per jaar volledig te ontdooien en ijsvrij te maken.
 • Plaats zo weinig mogelijk warme voedingswaren in de koelkast of diepvriezer: je toestel zal meer energie verbruiken om te trachten op temperatuur te blijven.
 • Een te volle koelkast verbruikt ook meer energie omdat de koude lucht er niet goed kan in circuleren. Als ze echter te leeg is, verbruikt ze energie voor de koeling van slechts een paar producten en dient ze de binnenstromende warme lucht weer af te koelen na iedere opening. Een extra spaartip: vul de vrije ruimte op met waterflessen.
 • In tegenstelling tot de koelkast kan de diepvriezer best goed gevuld worden, zodat er zo weinig mogelijk ruimte leeg blijft. Dit voorkomt dat een grote hoeveelheid koude lucht ontsnapt bij het openen van de vriezer. Als je onvoldoende voedingswaren hebt om de vriezer te vullen, kan je de lege ruimten opvullen met bijvoorbeeld piepschuim.
energiezuinig eten bewaren.jpg

 

Energievriendelijk koken

Ook met je kookstijl kan je je energieverbruik beperken. Als je volgende kleine tips dagelijks toepast, levert dit een mooie besparing op.

 • Om kleine hoeveelheden op te warmen is de microgolfoven een veel betere optie dan de klassieke oven of het fornuis.
 • Dek je potten steeds goed af als ze op het vuur staan: het deksel dient immers om de warmte vast te houden. Mét deksel zal een pot water sneller aan de kook geraken. Daarnaast kan je groenten en aardappelen ook garen in minder water. Zij hoeven niet in het water te zwemmen om correct gekookt te worden.
 • Als je kookt met elektriciteit, benut dan de restwarmte van je kookplaten en oven. Schakel kookplaten bijvoorbeeld twee tot drie minuten voor het einde van de kooktijd al uit; ze blijven nog een tijdje warm genoeg.
Boni Selection elektrisch koken.jpg

 

Met een gerust hart op vakantie

Vertrek je op vakantie? Voer dan een snelle check-up uit in je woning en pak de sluipverbruikers aan: heel wat toestellen mogen uitgeschakeld worden en hoeven niet in waakstand te blijven staan tijdens je afwezigheid: computers, laders van elektrische tandenborstels, printers, radio- en tv-toestellen…

Boni Selection stopcontact uittrekken.jpg

 

Met al deze kleine inspanningen draag je mee zorg voor onze wereld en voor je portemonnee!

Verwante verhalen

Vragen of opmerkingen?

Volg ons

Onze artikelen zijn te koop in: