Grotchampignons: lekker authentiek

Al 25 jaar lang teelt Théo Jodogne champignons in grotten die zich 50 meter onder de grond bevinden, onder Montagne Saint-Pierre in Bassenge (bij Luik). De grotten bieden een constante temperatuur en luchtvochtigheid. Zo kan Théo zijn seizoenstoppers in de beste omstandigheden kweken.

Uitstervend beroep

Halverwege de vorige eeuw had bijna iedereen in de streek van Bassenge z’n eigen grotchampignonkwekerij . Om meer te kunnen produceren begonnen steeds meer mensen echter champignons te kweken in grote loodsen. Het aantal klassieke kwekers slonk snel, eens te meer omdat grotchampignons telen een veeleisende job is. Théo Jodogne is dan ook een van de laatste echte telers.

Traditionele teelt

Het telen gebeurt nog steeds volgens de traditionele manier: de zwamvlokken liggen op een dunne aardelaag met daaronder paardenmest en tarwestro. De temperatuur in de grotten bedraagt steeds 13 °C, zowel in de winter als in de zomer. Dit vaste klimaat geeft de champignons de tijd om te groeien.

Tuinier van de nacht

Tijdens de 10 dagen die de champignons nodig hebben om te groeien, geeft Théo ze met een kleine gieter elke dag water. Hij doet dat in de duisternis van de grot, wat hem de mooie bijnaam ‘tuinier van de nacht’ opleverde. De oogst is een cruciaal moment en gebeurt volledig handmatig: Théo draait dan zachtjes aan elke champignon zodat de voet mee loskomt. Dit staaltje intensieve handenarbeid doet hij niet zomaar: het zorgt ervoor dat je de champignons thuis langer kan bewaren.

Dagelijkse levering

Théo brengt zijn dag soms volledig ondergronds door om de kwaliteit van zijn werk te waarborgen. Na de oogst legt hij de champignons in lichte houten schaaltjes die dagelijks naar onze winkels worden gebracht. De grotchampignons hebben een heerlijke, uitgesproken smaak die perfect past bij je herfst- en winterschotels. Théo en Colruyt Group wensen je alvast smakelijk eten!

“Grotchampignons telen is intensieve handenarbeid. Ik ben dan ook één van de laatste telers. Maar ik doe het al 25 jaar en het is echt de moeite waard!”

Verwante verhalen

Vragen of opmerkingen?

Volg ons

Onze artikelen zijn te koop in: