Boni Selection tips invriezen

Invriezen van a tot z

Niets is eenvoudiger dan wat vlees, groenten of bereide maaltijden invriezen. Toch kan je best enkele basisregels respecteren om te vermijden dat je voedsel minder lang bewaard blijft dan voorzien. Hier vind je enkele tips om je voedsel op een verstandige manier in te vriezen …

Heb je restjes over van een maaltijd, wil je wat extra bolognesesaus maken voor later of stonden de boontjes in promotie en heb je er te veel gekocht? Met deze 9 handige tips word je in geen tijd een ware invriesexpert:

Tip 1: Vries je voedsel zo snel mogelijk in.

Zo behoudt het z’n versheid wanneer je het ontdooit. Maak er dus een gewoonte van je voedsel in te vriezen zodra je terug bent van de winkel of na het koken, als je gerecht afgekoeld is.

Tip 2: Blancheer verse groenten voor je ze invriest.

Afhankelijk van de groente: 3 à 10 minuten in ongezouten kokend water. Op die manier zorg je ervoor dat enzymen minder snel de smaak, kleur en textuur van je groenten aantasten.

Tip 3: Weet dat voedsel dat je zelf invriest, beperkt houdbaar is.

 • Groenten en fruit: ongeveer 10 maanden
 • Vlees: 8 maanden
 • Bereid vlees (stoverij, curryschotels, bolognesesaus, kalfsragout …): 5 maanden
 • Soep: 3 maanden
 • Vis: 3 maanden
 • Brood: 3 maanden
 • Bereide vis (in saus, gepaneerd …): 2 maanden
 • Fruittaart of andere taarten, pizza: 2 maanden

Tip 4: Wat je zeker NIET mag invriezen.

Yoghurt, melkproducten, verse melk, patisserie op basis van eieren, weekdieren (met uitzondering van sint-jakobsnoten) en gehakt (omwille van de voedselveiligheid).

Tip 5: Vries geen warm of lauw voedsel in.

Dat kan je diepvries namelijk wat doen ontdooien waardoor hij meer energie moet verbruiken om alles weer op temperatuur te krijgen. Niet echt wat we willen bereiken dus.

Tip 6: Stop je producten steeds in dozen of diepvrieszakjes.

Zorg er ook voor dat ze goed gesloten zijn. Doe je dat niet, dan kan er zich een rijm- of ijslaag vormen die de kwaliteit van je voedsel doet dalen. Boni Selection heeft hiervoor de perfecte producten in huis:

 • Dikke en transparante diepvrieszakjes
 • Plastic dozen 
 • Aluminiumfolie
 • Aluminium dozen

Tip 7: Organiseer je diepvries.

Vermeld op de verpakkingen de naam van het product, de invriesdatum en, indien mogelijk, het gewicht.

Tip 8: Ontdooien doe je in de koelkast of de microgolfoven.

De meest veilige manier van ontdooien is in de koelkast. Zet het product enkele uren of de avond vooraf afgedekt op de koelste plaats, net boven de groentelade. Als het sneller moet, kan je diepgevroren producten ook net voor je ze klaarmaakt ontdooien op de ontdooistand in de microgolfoven of ze in koud water zetten (nooit in warm water).

Tip 9: Verdeel op voorhand in handige porties.

Als je voedsel invriest in grote hoeveelheden kan het later behoorlijk lastig zijn om stukken vlees te scheiden of een enkele portie lasagne uit de diepvriezer te halen. Aarzel dus niet om je voedsel voor het invriezen al in porties te verdelen.

Ziezo, als je bovenstaande tips in het achterhoofd houdt, kan je jezelf gerust tot koning of koningin van de diepvries kronen!

Verwante verhalen

Vragen of opmerkingen?

Volg ons

Onze artikelen zijn te koop in: