Boni Selection duurzame palmolie

Op naar duurzamere palmolie

De inspanningen van Colruyt Group om de aangeboden producten duurzamer te maken, werpen hun vruchten af. In 2015 bevatten 71 % van de palmoliehoudende Boni Selection- en Everyday-producten met palmolie RSPO-gecertificeerde olie. Interessante informatie die wat meer uitleg verdient.

Palmolie beter leren kennen

Palmolie wordt vaak gebruikt in de voedingssector omwille van haar specifieke eigenschappen: ze heeft een ideale consistentie en is zeer lang houdbaar. Bovendien is  ze ook makkelijker en goedkoper te produceren dan andere plantaardige oliën.

Consumenten associëren de olie echter vaak met nutritionele nadelen en nadelen voor het milieu:

  • ze bevat meer verzadigde vetzuren dan andere oliën. Je eet ze dus beter met mate, zoals elk ander product dat deze vetten bevat.
  • het oogsten van de oliepalm wordt frequent in verband gebracht met ontbossing. Een bewering die echter wat gematigd moet worden: als we palmolie zouden vervangen door andere plantaardige oliën en rekening houden met haar hoge rendement, zouden we 4 tot 10 keer meer landbouwruimte nodig hebben om dezelfde productie te verkrijgen …
Boni Selection duurzame palmolie

 

Het opstellen van een duurzaam certificatiesysteem zorgt voor een evolutie bij het oogsten van oliepalmen. Hoe meer aankopers duurzame palmolie eisen, hoe meer producenten hun oogstmethodes moeten aanpassen om de ecologische impact te verkleinen.
 

De RSPO-certificatie

Sinds 2013 is Colruyt Group lid van de internationale organisatie Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). Deze organisatie stelt normen op voor een duurzame en verantwoorde productie van palmolie. Op die manier wil ze helpen in de strijd tegen ontbossing en klimaatverandering.

Concreet betekent dat voor de producenten dat ze een RSPO-certificaat kunnen verdienen wanneer ze een lastenboek respecteren. Dat houdt in:

  • een verbod op ontginning in primaire bossen of beschermde gebieden;
  • streven naar goede landbouwpraktijken, vooral wat pesticidegebruik betreft;
  • verzekeren van degelijke arbeidsomstandigheden voor arbeiders.

Pas wanneer aan al deze voorwaarden is voldaan kan de producent een RSPO-certificaat verkrijgen. Vervolgens kan hij beginnen te verkopen aan klanten die duurzame olie wensen, zoals Colruyt Group.
 

Vervangen waar mogelijk, certificeren waar het moet

Colruyt Group vertrouwt niet alleen op het certificatiesysteem, maar wil ook zelf een inspanning leveren. Bij de eigen merken wil Colruyt Group de nadelen die verbonden zijn aan het gebruik van palmolie sterk beperken. De inspanningen zijn heel concreet:

  • Indien mogelijk wordt de palmolie vervangen door andere oliën die minder vetten bevatten. Bij chips, diepvriesfrieten en viskroketten bijvoorbeeld werd palmolie vervangen door zonnebloemolie.
  • Wanneer palmolie noodzakelijk is in de samenstelling van een product, stelt Colruyt Group alles in het werk om zich ervan te vergewissen dat de olie op duurzame wijze geproduceerd wordt volgens de RSPO-certificatie.
     

Hiermee houdt de groep vast aan twee van haar doelstellingen: je gezondere producten aanbieden die op duurzame wijze werden verkregen. Niets dan voordelen voor zowel de consument als het milieu.

Verwante verhalen

Vragen of opmerkingen?

Volg ons

Onze artikelen zijn te koop in: