Boni Selection foodpairing.jpg

Vreemde combinaties, heerlijke smaken

Hoe komt het toch dat sommige ingrediënten wonderwel bij elkaar passen en andere helemaal niet? Dat heeft alles te maken met de manier waarop we proeven, en dat is niet enkel op smaak gebaseerd. Het gevolg van deze ‘ontdekking’ is dat er meer onverwachte combinaties blijken te zijn die toch overheerlijk smaken. 

Aardbeien met chocolade zijn ondertussen voor velen een klassieker, maar wist je al dat aardbeien lekker zijn met enkele basilicumblaadjes erover gesnipperd? Of bestrooid met parmezaanschilfers? Dat heeft alles te maken met het feit dat we niet alleen smaak als zintuig gebruiken om te proeven, maar ook tast en – vooral – geur.

Het aroma komt je tegemoet

Waar smaken beperkt blijven tot de vier grote groepen (zoet, zout, zuur en bitter), aangevuld met umami, de zgn. 5e smaak die vooral terugkomt in Parmezaan en champignons, bestaan er maar liefst 10.000 verschillende geuren. Het zijn dan ook de aroma’s van de verschillende ingrediënten die voor 80 % bepalen wat we proeven.

Niet overtuigd? Probeer dan eens je kopje koffie, dat meer dan 1.000 aroma’s telt, te drinken met je neus dicht. Het resultaat? Een bijzonder bitter drankje en allesbehalve een heerlijk bakje troost …

Nieuwe combinaties

De ontdekking dat de aroma’s grotendeels bepalen wat we proeven, betekent ook dat we anders kunnen kijken naar mogelijke combinaties van ingrediënten. Elk ingrediënt heeft immers een eigen aromaprofiel dat uit verschillende groepen aroma's bestaat. Als je twee ingrediënten met gelijkaardige groepen samenbrengt, dan krijg je een onverwachte maar smakelijke combinatie. Zo smaken aardbeien bijvoorbeeld prima met basilicum omdat je bij allebei de geurgroep ‘citrus’ in hun aromaprofiel terugvindt.

Verrassende resultaten

Er is ondertussen al het nodige onderzoek gebeurd naar die aromaprofielen en de mogelijke combinaties. Met resultaten die je niet verwacht, maar die toch erg lekker zijn, zoals:

  • bloemkool met chocolade;
  • banaan met peterselie;
  • gerookte paling met chocolade;
  • oesters met kiwi;
  • zalm met drop;
  • enz.

Inspirerende voorbeelden

Het leuke aan dit nieuwe inzicht is dat je volop kan experimenteren om zo meer variatie in je gerechten te brengen. Denk maar aan de topschotel van El Bulli (waar jarenlang de beste chef ter wereld aan het fornuis stond) met aardappelen, koffie en kappertjes. Of ‘enfant terrible’ Heston Blumenthal die al enkele jaren geleden klanten verrast maar blij deed opkijken door zijn combinatie van kaviaar met witte chocolade.

Veel succes!

Verwante verhalen

Vragen of opmerkingen?

Volg ons

Onze artikelen zijn te koop in: