Wat maakt bio bio?

Bio is stilaan een vaste waarde geworden in onze winkelrekken. Ook Boni Selection heeft zijn assortiment uitgebreid met bioproducten. Maar wat is bio nu precies? 
Alle producten die in Europa geproduceerd worden en zich een bioproduct willen noemen moeten aan bepaalde normen voldoen. Die worden bepaald door de Europese biowetgeving. Je kan dus niet zomaar ‘bio’ of ‘biologisch’ op je product plakken. Die termen zijn wettelijk beschermd. Om ervoor te zorgen dat de wetgeving gerespecteerd wordt, voeren erkende controleorganisaties onafhankelijke controles uit. 

Biogroenten en -fruit, nog gezonder

Voor boeren die biologische groenten en fruit willen telen betekent dat dat ze geen kunstmest mogen gebruiken. Want een gezonde bodem geeft ook gezonde vruchten. Een appel is bijvoorbeeld biologisch omdat die van de fruitteler alle tijd krijgt om op een natuurlijke manier te groeien.

De bioteelt gebruikt ook geen chemisch-synthetische pesticiden. Ziektes, insectenplagen en onkruid worden vooral preventief bestreden. Zo worden kalk-koperoplossingen gebruikt om biologische wijndruiven te beschermen tegen schimmels en bacteriën. Onkruid wordt dan weer lekker ouderwets met de hand verwijderd.

Een andere belangrijke werkwijze is de meerjarige vruchtwisseling. Door steeds hetzelfde gewas te verbouwen kan de bodem uitgeput raken. Om dat te voorkomen zaait de bioboer afwisselend andere gewassen op hetzelfde veld.

Biologische koetjes en kalfjes

Ook voor de biologische veeteelt gelden strikte regels. De dieren worden enkel gevoederd met gecontroleerde biologische voeding en ze moeten voldoende bewegingsruimte hebben. Zo komt biomelk van koetjes die ’s winters in een ruime stal leven en ’s zomers buiten in de wei grazen. Hun voeder is 100 % biologisch. Varkens die op biologische manier gekweekt worden blijven tot 6 weken bij hun moeder en krijgen moedermelk. Ook zij hebben veel ruimte en kunnen altijd naar buiten.

De combinatie van gezonde voeding en voldoende beweging helpt de dieren gezond te blijven. Want nog een andere middeltje dat niet in de bioteelt thuishoort is antibiotica. Net als bij de biolische teelt van groeten en fruit kiezen boeren ook hier voor preventieve maatregelen.

Hoe herken ik bioproducten?

Als Boni Selection aan al die normen voldoet, mag het zijn producten als biologisch bestempelen. Die producten herken je dan aan de mooi groene verpakkingen met het Boni Selection Bio-logo erop. Op die verpakking vind je ook het Europese biolabel. Zo ben je zeker dat onze producten altijd streng gecontroleerd worden voor ze in de winkel terecht komen.

Wat is het verschil tussen bio en fairtrade?

Bio en Fairtrade zijn niet hetzelfde, maar ze vullen elkaar wel aan. Bio focust zich vooral op het ecologische aspect, terwijl Fairtrade eerlijke handel nastreeft. Dat betekent dat boeren uit het Zuiden dankzij Fairtrade een eerlijke prijs krijgen voor hun producten en dat ze kunnen werken in correcte sociale omstandigheden.

De keurmerken gaan dus allebei voor duurzaamheid. De producten die de titel ‘Bio’ of ‘Fairtrade’ willen dragen, moeten kunnen aantonen dat ze geproduceerd werden met respect voor mens en natuur.

bio

Verwante verhalen

Vragen of opmerkingen?

Volg ons

Onze artikelen zijn te koop in: