Boni Selection charcuterie voor zwangere vrouwen

Welke charcuterie mag je eten tijdens je zwangerschap?

De zwangerschap is een van de meest intense en gelukkige periodes in het leven van een vrouw. Jammer genoeg word je tijdens die periode ook geplaagd door bepaalde gezondheidsrisico's, meer bepaald op het gebied van voedsel. In het geval van vleeswaren bijvoorbeeld mag je niet alles eten tijdens de 9 maanden die je zwanger bent. Boni Selection helpt je door de bomen het bos te zien en staat je graag bij tijdens die periode ...

Niets zo lekker als een stukje charcuterie bij het aperitief of een koude schotel. Voor zwangere vrouwen brengt dit echter enkele belangrijke vragen met zich mee. Wat kan ik eten? Wat eet ik beter niet? Bestaat er een gevaar? Zo ja, welk? Boni Selection deelt die zorg om jouw welzijn en geeft je enkele aanbevelingen voor een zwangerschap zonder risico.

Toxoplasmose en listeriose

Toxoplasmose is te wijten aan een parasiet die aanwezig is in de aarde, op groenten die bevuild werden door dierlijke uitwerpselen (voornamelijk van katten) of in besmet vlees. Je kan besmet raken als je voedsel eet dat niet of weinig gekookt werd. Bij het begin van je zwangerschap kan een bloedstaal aantonen of je al toxoplasmose gehad hebt. Indien dat het geval is, ben je immuun. Indien niet, ben je er niet tegen beschermd.
Listeriose is dan weer te wijten aan de wijdverspreide listeriabacterie die je kan terugvinden in voedsel van plantaardige of dierlijke oorsprong. De gevolgen van deze 2 ziektes kunnen zeer nefast zijn  voor je gezondheid en die van je ongeboren kind. Het valt dus sterk af te raden bepaalde charcuterie en rauw of weinig gebakken vlees te eten tijdens je zwangerschap.

Wat moet je dan vermijden?

Rauw en weinig gebakken vlees laat je beter aan jou voorbijgaan. We hebben het dan onder andere over filet americain, carpaccio, rosbief en gehakt. Je eet ook beter geen salami, chorizo, cervela enz. Doordat je deze producten lang kan bewaren, kan de listeriabacterie zich mogelijk ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor paté (producten op basis van lever bevatten veel vitamine A, een teveel hieraan kan schadelijk zijn voor je baby).

Goed nieuws

Wees gerust: niet alles is verboden! Gekookte vleeswaren kan je zonder problemen opeten (15 à 30 g per dag, of 1 à 2 sneetjes). Concreet gaat het hier onder andere om gekookte ham, kipfilet of kalkoenfilet. Al deze delicatessen vind je uiteraard terug in je favoriete winkel, onder het vleesgamma van Boni Selection.

Verwante verhalen

Vragen of opmerkingen?

Volg ons

Onze artikelen zijn te koop in: