Welke kazen mag een zwangere vrouw eten?

De meeste vrouwen krijgen tijdens een zwangerschap plots van elke kennis wel advies over wat wel en niet te eten. Zo heb je vast al gehoord dat je tijdens een zwangerschap beter geen kazen gemaakt van rauwe melk eet. Mag je dan nog kaas van Boni Selection eten?

De voedingswaarde van kaas
Melkproducten zoals kaas zijn een belangrijke bron van calcium, eiwitten en vitamine B. Calcium is een essentiële voedingsstof die bijdraagt tot de opbouw en het behoud van sterke botten. Eiwitten leveren dan weer energie en aminozuren, de bouwstenen van ons lichaam. En vitamine B speelt een belangrijke rol in je metabolisme. Kaas zit dus vol essentiële bouwstenen voor zwangere vrouwen en hun kleintje.

Waarom wordt er dan zo moeilijk gedaan over kaas voor zwangere vrouwen? Omdat rauwe melk ook schadelijke bacteriën kan bevatten. Om problemen te vermijden worden de meeste kazen sowieso gemaakt van gepasteuriseerde melk.

Wat is dat eigenlijk, pasteuriseren?
Melk pasteuriseren betekent dat die heel snel en intensief verhit wordt, zodat ziekmakende bacteriën worden vernietigd. Zo wordt onder andere de Listeria-bacterie onschadelijk gemaakt. Gezonde volwassenen worden zelden ziek van die bacterie, maar een ongeboren baby is er wel gevoelig voor. Zachte kaas van niet-gepasteuriseerde rauwe melk zoals camembert of roquefort eet je als zwangere vrouw dus  beter niet.

Welke kazen zijn veilig?
De meeste kazen die in België verkocht worden, zijn gemaakt met gepasteuriseerde melk. Is dat toch niet het geval, dan moet dat op het etiket staan. Vind je niets op het etiket? Dan kan je gerust zijn: het gaat om kaas van gepasteuriseerde melk.

Voorbeelden van veilige kazen zijn: Boni Selection Jonge Gouda, Belegen Gouda en Brie.

Verwante verhalen

Vragen of opmerkingen?

Volg ons

Onze artikelen zijn te koop in: