Boni Selection koffietips

Zo maak je een lekkere kop koffie

Ieder zet koffie op z’n eigen manier. Heel nauwkeurig of gewoon zo snel mogelijk. Nochtans zorg je met enkele basisprincipes voor het ultieme genot: een perfecte koffie.

Elke methode een eigen aanpak

Je kan op verschillende manieren koffie maken, steeds met een eigen resultaat. Een espresso kan je nu eenmaal niet vergelijken met filterkoffie. Je koffie kan bovendien makkelijk mislukken, welke methode je ook gebruikt. Probeer dus elke methode zo goed mogelijk onder de knie te krijgen.

Bewaring

Zuurstof is de grootste vijand van koffie; het verandert namelijk de smaak. Om je koffie optimaal tegen oxidatie te beschermen, kan je hem het best in een hermetisch gesloten metalen blik bewaren in de koelkast (koffie houdt wel van wat kou).

Waterkwaliteit

Koffie bestaat hoofdzakelijk uit water. Het zou jammer zijn om een grand cru te verpesten met water dat te veel kalk of chloor bevat. Gebruik dus bronwater of gefilterd kraantjeswater.

Watertemperatuur

Water warmer dan 96 °C vermindert de smaak van je koffie. Giet dus nooit kokend water bij je koffie, maar eerder water dat dicht bij het kookpunt is.

Doseer je koffie

De juiste hoeveelheid water en koffie is van groot belang voor een lekkere tas koffie. Reken voor een espresso 7 g koffie per 3 cl water. Bij filterkoffie wordt dat 65 g voor 1 L water. Je kan de dosering vervolgens aanpassen tot de intensiteit die je wenst.

Verwante verhalen

Vragen of opmerkingen?

Volg ons

Onze artikelen zijn te koop in: